Nezařazené

Ako použiť menej známe korenie

V minulosti sa korenie vyvažovalo zlatom. Mohli si ho dovoliť len bohatí ľudia. Súčasnosť je ale iná a korenie dostaneme kúpiť v každých potravinách. Ak hľadáte menej tradičné koreniny, koreniny zo zahraničia navštívte špecializovaný obchod. Nájdete v ňom netradičné korenie, ktoré dodá aj tomu najtradičnejšiemu jedlo príchuť orientu či exotiky.

trhy s kořením

Badián
Toto korenie je známe aj pod názvom hviezdicový aníz. Má tvar hviezdice bledohnedej až červenohnedej farby. Jeho chuť je korenisto sladká a semená chutia kyslasto. V ázijskej kuchyni sa pridáva k hydine a bravčovému mäsu, ale pokojne ho pridajte aj do slivkového alebo hruškového kompótu, do medovníkov alebo vareného vína. Môžete ho kombinovať so škoricou, zázvorom, klinčekmi, alebo čiernym korením.

vanilka

Kapary
Kapari sú vlastne púčiky kvetov, ktoré úpravou získajú tmavozelenú farbu. Jeho chuť je slano kyslastá s jemným nádychom štipľavosti. Najlepšie sa hodí k jedlám z rýb, studeným misám a do marinád a majonéz.

Kurkuma
Známa tiež ako indický šafrán má domov v Indii a Číne. Je vhodná na prípravu akýchkoľvek ázijských jedál, ktorým dodá hlavne tú správnu farbu, ale môžete ju pridať aj k bravčovému, hovädziemu mäsu a hydine. Kurkuma má pomerne nízku cenu, môžete ňou pokojne nahradiť šafrán.

Yzop lekársky
Ak vám v jedle chýba horkastá chuť siahnite po yzope lekárskom. Výborne sa hodí do polievok, k strukovinám, šalátom, ale zaujímavú horkasto – gáfrovú chuť dodá aj ovocným koktailom. Yzop je bežnou súčasťou grilovacích zmesí.

kurkuma

Kardamón
Kardamón pochádza z Vietnamu, kde ho pridávali do polievok, omáčok a k zelenine. Výborne dochutí mleté mäso a hodí sa aj do mäsových vývarov. Pri pečení ho môžete využiť pri príprave marcipánu, alebo medovníkov.
Kardamón vám okrem iného pomôže pri upravovaní hmotnosti. Obsahuje látky, ktoré zvyšujú metabolizmus a priaznivo pôsobí na srdce a pečeň.