Nezařazené

5 takmer „nezničiteľných“ izbových rastlín

Podmienky v interiéri môžu byť náročné pre rastliny, najmä v zime, keď nízka vlhkosť interiérového vzduchu príliš vysušuje pôdu. Ak ale chcete byť úspešní v pestovaní, zadovážte si izbové rastliny, ktoré vydržia akékoľvek sucho.

květináč

1)Pelargónia (Pelargonium spp.)
Myslíte si, že sa pelargónie dajú pestovať iba na balkóne? Chyba. Niektoré typy úspešne dopestujete aj na slnečnom okne. Existuje z nich množstvo odrôd s červenými, ružovými, bielymi, oranžovými alebo aj viacfarebnými kvetmi. Prípadne si môžete vybrať vonný typ s nádherne voňavými listami.

2)Echinokaktus Grusonov (Echinocactus grusonii)
Tento nádherný kaktus v podobe loptičky pochádza z horúceho Mexika a v krajine výskytu dosahuje výšku až 1 metra. Rastlina má súmerný guľatý tvar, dlhé zlatožlté tŕne a na vrchu je čiapočka, v ktorej sa po čase môžu vytvoriť kvetné púčiky. Kaktus sa krásne bude vynímať v južne orientovanej, slnečnej izbe, na stojane medzi ostatnými izbovkami.

3)Adénium hrubé (Adenium obesum)
Adéniummôžete bežne uvidieť v Thajsku, Vietname či Laose kde krášli záhrady budhistických chrámov. Má kožovité tmavozelené listy, zvláštny smerom dole sa rozširujúci kmeň a nádherné ružové alebo biele kvety. V hrubom kmeni pripomínajúcom baobab má rastlinka uložené množstvo vody, bez problémov vydrží dlhé sucho a preto je priam predurčená pre „zábudlivých“ pestovateľov. V obchodoch ju môžete nájsť aj pod poetickým názvom „púštna ruža“.

květiny

4) Cykas japonský(Cycas revoluta)
Cykasje veľmi príťažlivá a dekoratívna rastlina. Jeho vyššia cena je priamym dôsledkom toho, že rastlina rastie veľmi pomaly preto je aj každý exemplár dosť cenný. Cykas nevyžaduje veľa starostlivosti a v slnečnom kúte izby bude prospievať aj pri veľmi striedmej zálievke.

5) Potosovec zlatý (Epipremnum aureum)
Je to extrémne nenáročná ťahavá liana, ktorá vám nielen skrášli obydlie ale navyše aj vyčistí a osvieži vzduch. Ak si potosovec zadovážite, premyslite si kam ho umiestnite nakoľko veľmi rýchlo rastie. Najlepším riešením je zvislá alebo vodorovná tyč po ktorej sa rastlina môže ťahať či šplhať.